Kendi Enerji Üretimini Kendisi Yapan İlk Otel: Svart Hotel Hakkında Bilinmeyen 7 Şey

Size Kuzey Kutbunda yer alıp, yarısı bir buzulun altına inşa edilmiş bir otelin, kendi tüketiminden daha da fazla bir enerji üretimini kendisinin yaptığını söylesek bize inanır mıydınız? Evet, anlatıldığı gibi kendi enerjisini üreten otel fikri size çılgın gelse de Svart Hotel bunu başarıyor. İşte elektrik üretimi konusunda rakiplerine ilham veren o otel…

Norveç’in tanınmış mimari atölyesi olan Snohetta üzerinde çok çalıştığı projesi Svart Hotel’i dünyada ilk olacak bir farklılıkla tasarladı. Bu projeye göre otel kendi enerji tüketimini, yine kendisi karşılayacak şekilde inşa edildi. Şimdi isterseniz, kendi enerji üretimini kendisi yapan dünyanın en harika oteli sayılabilecek Svart Hotel hakkında bilinmeyenlere bir göz atalım.

Svart Hotel

1-Otel Devasa Bir Buzulun Üzerinde İnşa Edildi…

Svart Hotel dıştaki o büyüleyici görüntüsünün yanında buzlar altında da harika bir mimariye sahip. Norveç buzullarının içerisinde en büyük ikinci buzul olan Svartisen bu otelin temeli olmakla birlikte aynı zamanda otelin isminde de büyük bir rol alıyor. Svart Hotel’in bir yarısı Svartisen buzullarının koyu mavi derinliklerine uzanıyor.

2-Kendi Enerjisini Kendisi Üreten Dünyanın İlk Oteli Ünvanı Svart Hotel’in…

Kendi tüketiminden fazlasını üretebilen bu otelin tasarımında Kutup Dairesinden esinlenilmiş ve, mimari yapısı da daire olarak minimalist tarzda tasarlanmış. 360 derecelik geniş manzaraya bakacak şekilde dizayn edilen otelin, odaları da gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde tasarlanmış.

Otel kendi enerjisini nasıl üretebiliyor sorusuna hemen bir açıklık getirelim.

Otelin projesinde belirlenen dairesel yapının büyük bir bölümünde güneş enerjisi panelleri bulunuyor ve bu paneller elektrik üretimini maksimum seviyeye çıkarmak için stratejik alanlarda konumlandırılmış. Ayrıca Norveç’in yer altı sıcak su kaynakları da özel pompalar vasıtasıyla üretim platformuna aktarılıp enerji üretimine katkı sağlayacak şekilde kullanılıyor.

3-Bilim Kurgu Filmlerinden Fırlamış Gibi…

Dünya için Kutupların ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok, ve konu kutuplar olduğunda yenilenebilir enerji konusunda ciddi adımlar atılıyor. Ancak tüm bu atakların içerisinden en başarılı olanı tartışmasız Svart Hotel’in ta kendisi…

Kendi tüketimi haricindeki enerjiyi bölgedeki diğer ihtiyaç alanlarına aktarması ile de dünyanın en kuzeyindeki enerji santrali (Powerhouse) olma özelliği taşıyor. Ayrıca klasik otellere kıyasla tam %85 daha az enerji tüketiyor.

4-Sürdürülebilir Turizm’e En İyi Örneklerden Biri…

Proje şirketi Snohetta yetkililerinden Kjetil Trædal Thorsen’in yapmış olduğu açıklamalarda “Kuzey Norveç için sürdürülebilir turizmin sağlanması için öncü olmak” vizyonu ile yola çıktıklarını belirtiyor. Ayrıca açıklamaların devamında da;

Kuzey Norveç gibi bir doğa harikasında böyle bir yapının inşası beraberinde yükümlülüklerle gelir. Bu harika Kuzey doğasında asgari seviyede çevresel ayak izi bırakacak bir tesis tasarlamak bizim için en önemlisiydi. Enerji açısından olumlu ve düşük tüketimli bir otel inşa edecek olsak bile, bu alanın benzersiz özelliklerine saygılı olmamız şarttı. Nadir bitki türleri, temiz sular ve Svartisen buzulunun bu yapıdan zarar görmediği için sevinçliyiz.” dedi.

https://snohetta.com/projects/366-svart

Svart Hotel‘i sürdürülebilir turizmde bir adım ileriye çıkaracak diğer bir önemli etkenler ise otele ulaşımın yalnızca tekne ile yapılabilmesi.

Svart Hotel Norveç

5-Enerji Verimliliğini Esas Alan Tasarım

Svart Hotel’de enerjiden maksimum oranda faydalanmayı amaçlayan otel odaları, restoranları ve diğer alanların tamamı bu kritere göre tasarlandı.

İnşasından önce bir yıl Güneşin tüm hareketleri izlenerek,  otelin odalarının yaz aylarında gölgede kalması sağlanırken kışın ise dar açıyla gelen güneş ışınlarını ısı enerjisine çevirecek şekilde bir plana göre ince hesaplar yapılarak tamamlandı.

Enerji üretiminde yazları güneş panelleri aktif rol alırken, kışın ise daha çok jeotermal kuyulardan pompalarla çekilen sıcak su devreye girmekte.

6-Geleneksel Norveç Mimarisine Bağlı Kalınmış

Suyun üzerinde inşa edilmiş otel 360 derecelik panoramik geniş bir manzaraya bakıyor. 

Otel, modern bir profilde yapılmış olsa bile mimaride geleneksel örneklerden izler taşıyor. Otelin çevresinde yer alan ve altını destekleyen direklerin tasarımında, Norveç yerel balıkçılarının kullandığı mevsimlik evlerden esinlenilmiş.

Svart Hotel

7-Konuklarını Memnun Etmek İçin Her Yolu Deneyecekler

Enerji verimliliği konusunda tam puanı hak eden Svart Otel, konuklarını mutlu etmek için de gereken ne varsa yapmaya hazır gibi görünüyor.

Kış mevsiminde kayak turizmi için uygun olan otelde, yaz mevsiminde ise gece balıkçılığı başta olmak üzere kürek çekme gibi harika aktivitelerle müşterilerine hazırlanıyor.

Ayrıca Svart Otel bulunduğu konum itibariyle kuzey ışıklarının büyüleyen görüntüsü ile de misafirlerine çok özel anlar yaşatmayı vaad ediyor. Otelin dış kısmında kullanılan özel bir teknik sayesinde, otelin iç kısmına bir yanılsama yaratarak bol miktarda kuzey ışığının odanın içine kadar gelmesini sağlıyor.

Bu sayede kuzey ışıklarının muhteşem atmosferini odanızda izleyebiliyorsunuz.

2021 yılında rezervasyonuna başlanacak olan Svart Hotel’i diğer yenilikçi adımları için takip etmeye devam edeceğiz.

Dünyanın ilk enerji üretimini kendisi yapan bu otelinin diğer tüm ayrıntılarını görmek ve tasarımına daha yakından bakmak isterseniz aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.

Dünyanın En Tehlikeli Mahkumu Kimdir? “Rustov Kasabı” ve bilinen tüm cinayetlerini okumak için tıklayın.

DMCA.com Protection Status

Bir Cevap Yazın