www.egiticimasallar.com

Masalların Çocuk Gelişimine 7 Etkisi

Masalların çocuk gelişimine çok önemli katkıları vardır. Masal dinleyen çocuk hem masalı anlatan ebeveyni ile iletişim kurar, hem de çocuğun hayal dünyasının faaliyete geçmesi ile beyninde yeni bağlantılar kurar. Kendisini masalda geçen karakterlerin yerine koyar ve empati yoluyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı kendi penceresinde irdeleyerek çıkarımlarda bulunur. Diğer bir ifade ile davranışları sınıflandırarak ayırt etmeyi öğrenir. Dinleme ve anlama becerisi masallar ile ivme kazanır. Bu yönüyle masalın çocuğun gelişimine etkisi büyüktür.

1-Masal Çocuğu Yarına Hazırlar

Masalların önemi sadece yukarıda yazılanlarla sınırlı değildir. Çocuklar evde ailesinden gördüğü şefkat ve merhamet duyguları ile dışarıdaki hayatta yaşananları öğrenme imkânı edinemezler. Ancak her çocuk geleceğin yetişkin adayıdır. Bu sebeple çocukların kendi anlayacakları şekilde dışarıda yaşanan gerçek hayatı öğrenmeleri gerekmektedir. Masallardaki senaryoların çoğu sıra dışı olaylardan olsa da gerçek hayat içerisinden kesitler içerir. Masal ve psikoloji bu sebeplerle birbirine doğru orantılı şekilde gelişir.

2-Masal Öngörü Yeteneği Kazandırır

Masal dinleyen çocuklar, çevrelerinde olup biten şeyler ile bağlantı kurup bir sonraki adımı tahmin eder hale gelirler. Çünkü her çocuk masal dinlerken hikâyenin sonunu anlatıcıdan duymadan önce kendisi tahmin etmeye çalışır. Olay örgüsüne göre sonraki adımın ne olması gerektiğini düşündüğü için gerçek hayatta da örnek olarak tehlikeli ya da yanlış bir işin devamının hüsranla sonuçlanabileceğini öngörebilir.

3-Masal Dil Gelişimini Hızlandırır

Masalların dil gelişimine etkisi de en önemli yararlarından birisidir. Masal içerisinde geçen sözcükler çocuğun kelime dağarcığına eklenir ve onun iletişim kurarken zorlanmamasına yardımcı olur. Masal dinleyen çocuklar diğerlerine kıyasla anlatacağı konuyu daha kapsamlı şekilde karşısındaki dinleyiciye aktarabilir.

4-Masal Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırır

Masalın çocuğa faydaları bununla da kalmaz. Ailesinin kendisine masal okuduğu sırada çocuk, kitaplarda saklı bir çok bilginin olduğunu öğrenir ve içerisinde kitap okuma arzusu hiç sönmez. Kitap okuma alışkanlığı ilerleyen yaşlarda kazandırılması zor olan bir durumdur. Bu sebeple küçük yaşlardan kitaplar ve masallarla büyüyen bir çocuk kitap okumanın hazzından haberdar bir şekilde yetişir.

5-Topluma Adapte Bireyler Yetiştirir

Masallardaki iyilik ve güzelliğin galip geldiği vurgusu, çocuğun toplumda güzel huyları sayesinde zorlanmadan var olabilmesini sağlar. Çocuğu iyi ve ahlaklı biri olmaya yönlendirir.

6-Nasihatlerden Çok Daha Etkilidir

Çocuk eğitiminde masalın gücünü kullanmalısınız. Çoğu zaman vereceğiniz nasihatler yerine, ona anlatmak istediğiniz konuyla ilgili bir masal anlatmanız daha etkili olacaktır. Çünkü nasihat yalnızca bir giriştir, gelişme ve sonuç içermez. Ancak masallar bir olay örgüsüdür ve yaşamadan bilgi edinilebilecek bir materyaldir. Ayrıca çocuklar eğlenerek öğrenmeyi tercih ederler.

7-Masal Çocukları Olumsuz Öğelerden Uzak Tutar

Çocuklarınızın gelişimine zarar verecek TV programları, internet yayınları vs. gibi onu nasıl etkileyeceğini bilmediğiniz materyallere maruz bırakmaktansa, şimdi ona hiç ertelemeden bir masal okuyun. Böylece siz de masalların sihirli gücünü keşfedin.

Masal okumak için hiçbir şeye ihtiyacınız olmadığını da buradan size müjdeleyelim. Türkiye’nin En Özel Online Masal sitesi www.egiticimasallar.com size özenle hazırlanmış, seçme eğitici masallar sunuyor. Masalın gücünü keşfetmek için haydi şimdi sen de ona bir masal oku

https://www.egiticimasallar.com

Bir Cevap Yazın